Trofekokning

Här ger vi dig tips om hur du kan ta hand om din älgtrofé, sågning, kokning och montering. ( samma princip gäller för övriga klövvilt ) Det finns massor av sett att göra trofekokning på men här följer ett klassiskt sett som är ganska enkelt och en bra grund att utgå ifrån. Sen kommer du själv hitta ett sett som passar dig med tiden. 

Sågning

1. Man börjar med att flå skallen och skrapa bort så mycket kött man kan. Sedan skära man bort nosbrosket, det gör man genom att klämma med tummen och pekfingret och känna var näsbenet slutar och då kan man skära bort nosbrosket exakt framför och in under näsbenet.

2. Nu har man två säkra riktpunkter för det två styrspår som sågas på vardera sidan av skallen. Styrpåren bör läggas från hacket under näsbenet och något under ögonhålornas mitt - i nacken löper de då ut i atlaskotans underkant.

3. Därefter ställs skallen med nosen uppåt på stadigt underlag och sågningen påbörjas från hacket under näsbenet. Använd en bredbladig såg och såga växelvis från vardera hållet - det är då lättast att få sågsnittet att verkligen följa styrspåren.

( Till rådjur finns en smidig trofesåg att köpa på välsorterade jaktbutiker där man klämmer fast skallen och sedan sågar efter önskat snitt innan kokning, Ett mkt bra hjälpmedel. )

jag själv kokar alltid rådjur och hjortar med helskalle utan underkäke, sedan  sågar jag efter kundens önskemål när trofen är kokad och blekt och torkad.  men de är som sagt en smaksak,

Kokning

En trofé bör inte kokas längre än vad som är nödvändigt. Men vad är då nödvändigt? 45-90 minuter brukar räcka för köttet att börja lossa, Du får prova dig fram. Du kan även hälla i lite låglöddrande diskmedel i vattnet vilket brukar hjälpa till. När skallen sedan är kokad skall köttet skrapas bort, var noga - det lönar sig. Låt den sen koka igen i nytt rent vatten tills det sista köttet är borta.

(JAG PERSONLIGEN KOKAR SKALLEN I CA 1-2 TIMMAR, SEDAN TAR JAG HÖGTRYCKSTVÄTTEN OCH SPOLAR RENT SKALLBENET FRÅN KÖTT OCH SENOR, FUNGERAR PERFEKT, VAR DOCK FÖRSIKTIG VID NÄSBENET OCH PASSA DIG FÖR ATT SPOLA FÖR NÄRA DÅ DET LÄTT KAN BLI HÅL ELLER LOSSA FLISOR) 

När allt kött är borta ska trofén torka, personligen tycker jag de är bäst att direkt efter tvätten av skallbenet pensla på ett lager väteperoxid medans skallbenet fortfarande är fuktig och mjukt, då tränger det fint in och blir ett fint vitt resultat efter nåt dygn, Låt de torka i ett varmt rum. 

Här följer en annan variant:  Klä in pannbenet med bomull eller hushållspapper och rosenkransarna med plastfolie (för att dem inte ska blekas). Sedan blöter du ner bomullen med vätesuperoxid. Var noga med att ha på dig gummi- eller plasthandskar, vätesuperoxiden får inte komma i kontakt med huden. Stoppa sedan in hornet i en plastpåse eller dra en plastfolie över bomullen. Låt stå något dygn för bra resultat, men det får inte stå för länge då blir benet mjukt. Sedan är det bara att låta torka och montera.

 

Montering

Montering av en älgtrofé bör alltid göras på en trofésköld i betsat eller lackat trä. Dessa går att köpa i välsorterade jaktbutiker. Man kan ju givetvis göra dem själv om man är händig, tänk då bara på att lamell limma så att inte skölden skränker sig. När man sedan ska sätta fast trofén på skölden går det bra att skruva direkt i pannbenet. Borra först två hål i både skölden och benet (för att det inte ska spricka), hålen ska vara något mindre än skruven. Sedan är det helt enkelt bara att skruva, var noga med att inte ha för små hål i benet, då spricker det lätt eftersom det är så hårt. Skruvarna ska sättas i det benet som går emot skölden, ungefär mellan rosenstockarna. Sett även en tredje skruv i mitten av trofen snett "uppåt" som drar in nederkanten av skallbenet. # skruv brukar va lagom för att den ska sitta bra.

Bedömning

Är det en riktigt stor trofe som kan du vill få bedömd? Då låter du den torka i 3 månader från det att du kokat den, sen kontaktar du en trofebedömare ( hampus@skattegardensvilt.se ) och lämnar du in för mätning.

 

Lycka till