Skallformer

Information om trofésågning "rådjur"

kok5.jpg

Ett skallben kan sågas på flera olika sett. Detta är en smaksak och du väljer naturligtvis själv hur du skall ha din trofe sågad. Väljer du en kontinental sågning får du dra av 60 gram vid bedömning och en helskalle får ett avdrag på 90 gram. Vi rekomenderar alltid att du gör helskalle på din trofe om du tänkt bedöma den! Detta av den enkla anledningen att den den bortsågade biten du får vid en "normal sågningen" genom ögonhålan i genomsnitt väger mer en dom 90 gram du får i avdrag för helskalle och därmed en högra totalpoäng. 

 

Sågningar

1, Detta är den klassiska sågningen och förmodligen den som använts mest genom åren. Används på alla klövilt och i regel alltid på älg. Sågningen görs rätt igenom ögonhålan

Avdrag i vikt vid bedömning: 0 gram  

 kok2.jpgkok6.jpg

2, Kontinental sågning, (hela ögonhålor men utan överkäke) Används oftast vid sågning av dov och kronhjort. På senare tid har denna typ av sågning blivit mycket populär på rådjur och den form vi oftst gör och rekomenderar.

Avdrag i vikt vid bedömning: 65 gram

kok3.jpgkok7.jpg

3, Helskalle (endast underkäke tas bort) Detta sett görs i regel alltid på stora bockar som har chans på medalj. Underkäken tas enklast bort när skalle fått koka nån timme då den lätt lossnar. Kokningen blir lite svårare då det blir många vinklar och skrymslen, även insidan av skallen måste kokas helt ren vilket kan ta lite tid.

Avdrag vid bedömning: 90 gram

kok10.jpgkok8.jpg